Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу сепаратистките райони в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Освобождаването на временно окупираните територии със сила неминуемо ще доведе до смъртта на голям брой мирни граждани и жертви сред военните, което за Украйна е недопустимо", заяви днес главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак.

По-рано Русия предупреди Украйна да не завзема отцепилите се части от Донецка и Луганска област със сила и заплаши с военна намеса.

Украйна отново подчерта, че продължава да предпочита уреждането на конфликта да стане по дипломатически път, но отбеляза, че военните са готови да дадат "адекватен отговор" в случай на ескалация.

В интервю в края на март Хомчак каза, че за украинския президент Володимир Зеленски не е проблем да нареди настъпление.

Каква е ситуацията в района

От дни Киев и Москва се обвиняват взаимно за новото напрежение в продължаващия вече седем години конфликт, като и двете страни разположиха войски недалече от конфликтните райони.

Русия отрича да заплашва Украйна, но казва, че военните й части ще останат в района на двустранната граница, докато тя прецени, че е необходимо. В четвъртък Дмитрий Козак, високопоставен представител на Кремъл, заяви, че Русия може да бъде принудена да защити своите граждани в Източна Украйна, в зависимост от развитието на ситуацията там, отбелязва Ройтерс.

Възможна ли е провокация от страна на Русия

Урайна може да бъде провокирана от Русия чрез преднамерено изостряне на обстановката в района на конфликта в Донбас, предупреди днес украинският министър на отбраната Андрий Таран, цитиран от Ройтерс.

Таран предположи, че обвиненията на Русия, че правата на рускоговорящите в Украйна се нарушават, може да са предлог за възобновяване на агресията.

"В същото време трябва да бъде отбелязано, че засилването на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна е възможно само със съответно политическо решение на най-високото равнище в Кремъл", подчерта той.

Какви реакции дойдоха от Запада

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външните министри на Франция и Германия са потвърдили вчера в отделни телефонни разговори подкрепата си за Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Блинкън и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан обсъдиха необходимостта Русия да спре опасната си и безотговорна реторика, струпването на войски в окупирания полуостров Крим и по протежение на границата с Украйна, както и едностранните руски провокации по линията на съприкосновение в Източна Украйна, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В отделен телефонен разговор Блинкън и германският външен министър Хайко Маас наблегнаха на важността на подкрепата за Украйна срещу едностранните руски провокации, каза още Прайс.