Според украински официални източници руският патрулен кораб "Сергей Котов", за който беше съобщено тази сутрин, че е поразен от украински морски дронове край бреговете на Крим, е потънал, съобщи ДПА.

Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна съобщи за удара на профила си в "Телеграм", предава БТА.

Потъването беше неофициално потвърдено в Москва. Проруският военен блог "Беларуски силовик" съобщи, че корабът е унищожен. Влиятелният блог "Рибар", който е близък до руското министерство на отбраната, излезе с подобен коментар.

В интернет се появи видеоклип, за който се твърди, че показва удара по кораба през нощта. Във видеото се вижда кораб в залива на Феодосия, югоизточната част на Крим, да стреля по цели във водата, след което самият той бива разтърсен от мощна експлозия.

Миналата есен беше съобщено, че дронове са атакували съда, който тогава е претърпял значителни щети. Руският Черноморски флот има общо четири подобни патрулни кораба, приети на въоръжение през 2017 г.

По-рано украинското разузнаване заяви в "Телеграм", че неговото специално подразделение "Група 13", е атакувало руския Черноморски флот в близост до Керченския проток. "В резултат на удар, нанесен от морски безпилотен апарат "Магура В5", са били повредени кърмата, десния и левия борд" на руския кораб "Сергей Котов", се казва в съобщението. В него се посочва, че стойността на кораба е около 65 милиона долара.

Според Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна, руските сили са планирали да монтират зенитно-ракетна система на борда на поразения руски патрулен кораб "Сергей Котов".

"Този нов кораб струва повече от 60 милиона долара. Корабите от този клас застъпиха бойно дежурство през 2017 г. и врагът имаше планове за тях. В допълнение към патрулирането, имаше планове да им монтират противовъздушна ракетна система. Вече имаше подобен опит. Колкото по-малко кораби има, толкова по-малко зенитно-ракетни системи ще бъдат поставени на тях, което означава повече възможности за украинските служби за сигурност и отбрана", заяви той пред Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", цитиран от Укринформ.

Юсов каза, че "Сергей Котов", заедно с потопения ракетен крайцер "Москва", е участвал в атаката срещу Змийския остров в Черно море в началото на войната.

Той допълни, че това не е първият случай, когато украинските сили атакуват патрулния кораб. Предишните опити са били предприети през юли и септември миналата година.

Говорейки за екипажа на "Сергей Котов", Юсов заяви, че има възможност част от екипажа да е успял да се евакуира, защото десетина линейки са пристигнали на брега.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак заяви в профила си в социалната мрежа "Телеграм", вероятно коментирайки атаката, че "Черноморският флот на Русия е символ на окупацията и не може да бъде в украински Крим".

Назначен от Русия високопоставен служител в Крим заяви в "Телеграм", че железопътният трафик е временно спрян по моста, свързващ полуострова с основната част от Русия. Автомобилният трафик по моста също е бил спрян за няколко часа, преди сутринта да бъде възстановен.

Ройтерс отбеляза, че не може да потвърди данните чрез независим източник. Руското министерство на отбраната не е коментирала случая след искане за разяснения.

Миналия месец въоръжените сили на Украйна съобщиха, че с помощта на морски дронове са потопили руски десантен кораб край Крим.