Руските сили за противовъздушна отбрана и Черноморският флот участваха в отблъскването на украински атаки с безпилотни самолети над кримското пристанище Севастопол рано тази сутрин, каза служител, назначен в Москва, цитиран от Ройтерс и БТА.

Атаките бяха срещу пристанището на Севастопол и градските райони Балаклава и Херсонес, каза Михаил Развожаев,назначеният от Москва губернатор на Севастопол в "Телеграм".

Един дрон беше свален над морето, пет бяха прехванати от руските сили за радиоелектронна борба, унищожени бяха и два безпилотни самолета на външния рейд, посочи Развожаев.

По думите му атаката е била масирана и продължителна, но не са пострадали никакви обекти в града или в акваторията. "Сега в града е тихо и спокойно... Всички оперативни служби са в готовност", добави губернаторът.

Движението на фериботите и лодките в Севастополския залив тази сутрин беше преустановено, съобщи дирекцията за развитие на пътнотранспортната инфраструктура на града, цитирана от ТАСС. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново се зарече вчера да бъде освободена на цялата територия, която Русия е окупирала.

"Не можем да оставим нито един наш сънародник, нито един град или село под руска окупация", каза Зеленски в нощното си видеообръщение. "Навсякъде, където руската окупация продължава, властват насилието и унижението на хората."

Междувременно Украйна и Русия взаимно се обвиняват в обстрел на цивилни в Запорожка област. 

Андрий Ермак, ръководител на президентската администрация на Украйна, съобщи в "Телеграм" че руските сили са обстрелвали село Степногорске с реактивни системи за залпов огън и са поразили административна сграда. "Има трима ранени: две жени и мъж", посочи Ермак.

Русия е обстрелвала и град Запорожие, където са ударени и повредени най-малко 16 сгради, съобщи в "Телеграм" Анатолий Куртиев, секретар на градския съвет.

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в частите от Запорожка област, контролирани от Москва, каза, че украинските сили са унищожи училище в село Стулневе, а силите на ПВО са прехванаха дрон над град Токмак.

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че е унищожило редица украински оръжейни складове в региона същия ден.

Висшето военно командване на Украйна заяви, че Русия се опитва да спре напредването на Украйна в областта като обстрелва интензивно района.

От месеци в Запорожка област се водят боеве, това е фронтови регион в Южна Украйна, който Москва се опита да анексира миналата година, но не го е окупирала изцяло. Главният град в областта - Запорожие, остава под контрола на Киев.