Мост, свързващ анексирания Крим с окупираната от руските сили част от Херсонска област в Украйна, е претърпял щети при украински удар, съобщиха местните руски власти, цитирани от Франс прес.

"През нощта бе нанесен удар по Чонгарския мост. Няма жертви", каза губернаторът на Крим Сергей Аксьонов.

Той добави, че в момента се прави оценка на щетите. Експерти на място разследват вида на ракетите, ударили моста.

По думите на Аксьонов атаката вероятно е била извършена с британски ракети Storm Shadow, които са увредили пътя, но движението е пренасочено по друг маршрут.

Олег Крючков, съветник на ръководителя на Крим, отбеляза в канала си в Telegram, че работата на сухопътния коридор през новите региони не е нарушена.

"Крим е свързан с Херсонска област чрез три контролно-пропускателни пункта: два в Армянска област и един в Джанкойска област. Срив в работата на един от тях не може да наруши драстично транспортната логистика на сухопътния транспортен коридор", написа  Крючков.

Само преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че Украйна възнамерява да използва артилерийски ракетни системи HIMARS и ракети StormShadow, за да нанесе удари по Крим и предупреди:

"Използването на тези ракети извън зоната на специална военна операция ще означава пълно участие на САЩ и Великобритания в конфликта и ще доведе до незабавни удари по центровете за вземане на решения на територията на Украйна."

В началото на май Обединеното кралство предаде на Украйна партида ракети Storm Shadow. Лондон получи уверения от Киев, че те ще бъдат използвани само срещу цели "на суверенната територия на Украйна".

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи днес, че използвайки тежката огнехвъргачна система "Солнцепек", нанася удари с термобарични снаряди по позиции на украинските войски в Донецко направление

Киев потвърди за нови руски ракетни атаки, но и за напредък в битките в южната част на страната, макар и по-бавен.

"Украинските сили напредват в южната част на страната", заяви президентът на страната Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Същевременно призна, че напредъкът на бойното поле е по-бавен от желания.

"Украинските военни отблъскват от 40 до 50 атаки в Бахмут всеки ден, те имат повече от 500 обстрела", съобщи заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

"Не изоставяйки целта да овладее Бахмут, противникът прегрупира силите и средствата си в това направление. Тъй като врагът обикновено губи в улични битки, той избира тактиката на пълно унищожаване на сгради и конструкции. Градът е изравнен със земята, за да се лиши нашите защитници от възможността да задържат позициите си", казва Маляр и допълва, че "врагът обаче не постигна целта си, продължават тежките боеве за Бахмут".

Украинското военно разузнаване потвърди, че руски ракетен удар е бил насочен към неговата централа. Нападението е извършено в края на май, но според Киев "не е постигнало нито желаната, нито обявената цел".

От своя страна руският президент Владимир Путин коментира, че на фронта се наблюдава затишие, тъй като украинската армия се прегрупира след тежки загуби в опитите за контранастъпление.

Путин обяви превъоръжаване на руските сили, в рамките на което бойни дежурства ще започнат да дават установки с новите тежки ракети Сармат.