През последната година се е увеличил броят на украинците, които вярват в проруския наратив за конфликт между политическото и военното ръководство на Украйна, както и за това, че Западът се е уморил да помага на Киев и че украинското правителство е готово да направи отстъпки на Русия, съобщи украинският електронен вестник "Украинска правда", цитиран от БТА.

Вестникът цитира резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено на 29 септември - 9 октомври.

"През последната година броят на тези, които вярват в съществуването на сериозни конфликти между политическото ръководство на страната и командването на армията, се е увеличил от 14% на 32%. В същото време по-голямата част от населението на Украйна - 54% (през септември 2022 г. - 71%) - продължава да се придържа към мнението, че политическото ръководство и военното командване действат хармонично като един екип".

Също така между септември 2022 г. и октомври 2023 г. се наблюдава леко увеличение в дела на тези, които смятат, че правителството може да направи неприемливи за Украйна компромиси - от 5% на 12%.

В същото време обаче абсолютното мнозинство от украинците - 80% - продължават да вярват, че правителството няма да направи това (през септември 2022 г. са били 87%), подчертават социолозите.

Делът на онези, които смятат, че Западът се уморява от кризата в Украйна, че подкрепата му е слаба и че Западът иска Украйна да направи отстъпки пред Русия, също се е увеличил значително - от 15% през септември 2022 г. до 30% през октомври 2023 г.

Но дори и тук социолозите подчертават, че мнозинството от населението на страната в момента - 63% (през септември 2022 г. - 73%) - смята, че Западът продължава да помага на Украйна и иска войната да приключи при приемливи за нея условия.

Проучването е осъществено от 29 септември до 9 октомври, интервюирани са 1010 души от всички области на Украйна (без Крим), посочват социолозите.