Изнемогващата по атаката на коронавируса Италия не закъсня с укорите, в търсене на причините защо се стигна до трудното овладяване на епидемията. Италианският премиер Джузепе Конте постави под съмнение мерките, които Европейския съюз предприе след здравната кризата в Китай. В интервю за всекидневника "Соле 24 оре", публикувано днес, той укорява общността за ненавременна реакция и дори бездействие 

"Европейският съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си", прозовава премиерът, цитиран от Франс прес и БТА.

 "Бездействието ще стовари върху децата ни непосилното бреме на една опустошена икономика. Искаме ли да сме на висотата на това предизвикателство? Тогава нека изготвим план за европейско възстановяване и реинвестиране, който ще подпомогне европейската икономика и ще й помогне да заработи отново", каза италианският премиер.

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък имаше "не просто несъгласие, а същинско и откровено противопоставяне" с германския канцлер Ангела Меркел, "тъй като ние изживяваме една криза, която отнема живота на много наши съграждани и предизвиква тежка икономическа рецесия. Аз съм представител на страна, която пострада много и не мога да си позволя да увъртам. В Италия, и в други страни-членки на ЕС, сме принудени да правим трагични избори. В Европа трябва да избегнем да правим трагични избори. Ако Европа не покаже, че е на висотата на това безпрецедентно предизвикателство, целият европейски проект рискува да изгуби, в очите на собствените ни граждани, основанието си да съществува".

На заседанието на Европейския съвет Конте е заявил пред другите лидери, че в момента Европейският механизъм за стабилност не е подходящ. Този механизъм "е инструмент, създаден за оказване на помощ на държави-членки, които имат финансови затруднения, свързани с асиметрични шокове.

Коронавирусът обаче създава симетричен шок" и се отразява негативно на нашите икономически и социални системи по синхронен и напълно неочакван начин, изтъкна Джузепе Конте. Според италианския лидер става дума за "нещо съвсем различно от кризата през 2008 г. Намираме се в критичен момент от европейската история", подчерта Конте. 

Италия съобщи в петък за рекордните 969 нови смъртни случая от коронавируса за едно денонощие. Те включват 50 смъртни случая от вчера в областта Пиемонте, Северозападна Италия.  Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Италия достигна 9134.