Британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи днес, че товарен кораб, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда, е бил ударен от ракета на 83 морски мили югоизточно от йеменския град Аден и на борда му е възникнал пожар, който е бил изгасен, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По-рано Британската организация за морски търговски операции (UKMTO) съобщи, че е получила информация от капитан на кораб за инцидент на около 80 морски мили югоизточно от Аден.

Йеменските бунтовници хуси, които контролират най-населените части от територията на Йемен и са съюзници на Иран, атакуват кораби до йеменските брегове от месеци в знак на солидарност с палестинците в Газа, посочва Ройтерс.

"Амбри" съобщи, че е била изстреляна и втора ракета, която не е успяла да порази кораба, а по време на инцидента по него е бил открит огън от намиращи се наблизо малки лодки.

Няма информация за пострадали при инцидента.

Йеменските бунтовници хуси представиха нова ракета с твърдо гориво в арсенала си, която наподобява по-рано показана от Иран ракета, която Техеран описва като летяща с хиперзвукова скорост, предаде Асошиейтед прес на 7 юни.

В понеделник бунтовниците изстреляха новата си ракета "Палестина", снабдена с бойна глава, боядисана като палестински кариран шал "кефия", към израелското пристанище Ейлат в южната част на залива Акаба. Атаката задейства сирените за въздушно нападение, но не се съобщава за нанесени щети или ранени.

На кадри, публикувани от хусите късно в сряда, се вижда как "Палестина" е вдигнат на нещо, което изглежда е мобилна пускова установка, и се издига бързо във въздуха, а от двигателя й излизат кълба бял дим. Белият дим е често срещан при ракетите с твърдо гориво.