Срокът на извънредното положение в Еквадор бе удължен вчера с 30 дни, предаде Франс прес, като се позова на еквадорското правителство.

Еквадорската армия бе разположена на улиците в цялата страна, за да се бори с насилието на престъпните банди, свързани с трафика на наркотици.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа, който бе избран през ноември, обнародва указ, с който удължава срока на извънредното положение, което бе обявено на 8 януари, "с още тридесет дни", предава БТА.

Срокът е удължен поради състоянието на сериозни безредици и на "вътрешен конфликт" в Еквадор, се казва в президентския указ.

Конституцията дава възможност на президента да обявява извънредно положение, което може да продължи максимум 90 последователни дни.

Извънредното положение бе обявено на 8 януари, след като стана ясно, че опасният престъпен бос Адолфо Масиас, който излежаваше 34-годишна присъда за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийство, е избягал от затвора.

Бягството на Масиас от затвора бе последвано от отвличанията на над 200 полицаи и надзиратели в затвори и експлозии.

На 9 януари президентът Нобоа обяви, че Еквадор се намира в състояние на "въоръжен вътрешен конфликт" и нареди войници да бъдат разположени на улиците и в затворите за борба с десетките престъпни банди, които са свързани с мексиканските картели и албанската мафия, припомня АФП.