Германия удължава ограниченията за събирания на хора, въведени заради пандемията от коронавирус, до 29 юни. А не до 5 юни, както се очакваше. Това е било решено във вторник вечерта (26 май) в рамките на съвещание, в което са участвали ръководителят на канцлерската служба Хелге Браун и членове на кабинетите на 16-те федерални провинции, както съобщава пресслужбата на правителството в Берлин.

Още от 6 юни обаче страната постепенно ще започне да разхлабва мерките. Така например от 6 юни нататък срещите на до 10 души (или на членовете на две домакинства) ще бъдат позволени и на обществени места. Въпреки това обаче както федералното правителство, така и регионалните управляващи апелират към разумен подход - би било добре, ако гражданите поддържат контакти с по-малко хора, както и кръгът на хората, с които се среща човек, да не е твърде голям.

Какви са препоръките към гражданите?

Препоръчва се и при срещи в затворени помещения (включително у дома) хората да поддържат дистанция от най-малко 1,5 метра, както и да спазват правилата за хигиена. Броят на хората трябва да е съобразен с размера на помещението, в което се намират, както и да се подсигури достатъчно проветряване. Когато и където е възможно, събиранията трябва да се провеждат на открито, тъй като навън рискът от инфекция е по-малък.

Решението е взето въз основа на предположението, според което месец след първото разхлабване на ограниченията броят на новите случаи на зараза в Германия все още е нисък, съобщава федералната пресслужба. Този успех се дължи в голяма степен на това, че във всички релевантни сфери се въведоха и се спазват правилата за дистанция и хигиена. "Отправяме сърдечни благодарности към всички граждани и гражданки, които спазваха правилата консеквентно."

Тюрингия иска да поеме по собствен път

Федерална провинция Тюрингия все още не се е отказала от плана си за по-бързо разхлабване на ограниченията. Другите провинции предпочитат засега да спазват по-строгите правила. Министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело беше обявил, че правилата, предлагани от Брелин, били инструмент за спешни случаи, които са оправдани само ако пандемичната ситуация го изисква. Баварският премиер Маркус Зьодер предупреждава в тази връзка: "Който вярва, че коронавирусът вече бавно изчезва, е в най-добрия случай голям наивник".

Берлин и федералните провинции са единодушни, че в зависимост от регионалната динамика в пандемичната ситуация е възможно и въвеждането на по-строги ограничения. И в момента важи правилото за горна граница: когато в някой окръг новите случаи на зараза надхвърлят 50 на 100 000 души за една седмица, управата би трябвало да въведе по-строги ограничения.

Материалът е публикуван ТУК