Испански медици детайлно изследваха процеса по образуване на тромби в коронарната артерия на пациенти с най-тежките форми на COVID-19 и стигнаха до извода, че те възникват в резултат на

прекомерна активност на имунните клетки неутрофили, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването и потенциалните методи за борба с тромбите са публикувани в списанието "ДЖАМА Кардиолъджи" (Списание на Американската медицинска асоциация), допълва БТА.

"Наблюденията ни показаха, че т.нар. неутрофилни извънклетъчни капани играят важна роля в образуването на тромби при носителите на коронавируса и в развитието при тях на инфаркт на миокарда. Това говори, че целенасоченото въздействие върху тези клетки ще позволи предотвратяване на развитието на тромби в коронарната артерия при болни", пишат авторите на изследването.

Заразата с вируса SARS-CoV-2 води до развитието на тежки нарушения в работата на имунитета, масови възпаления, формиране на тромби и на други проблеми в работата на сърцето и съдовете, които застрашават живота на пациента. Учените се опитват да разберат защо възникват тези нарушения и как да ги предотвратят.

В края на май френски кардиолози откриха, че заразата с новия коронавирус се съпровожда от повишен риск от развитието на венозна тромбоза при пациенти с тежка форма на COVID-19. До подобни изводи стигнаха и руски медици, които откриха, че тежките инфекции са свързани с ръст на концентрацията на Д-димера - протеин, който възниква при разпада на фибрина.

Испанските медици под ръководството на Ана Бласко, кардиолог от болницата на Мадридския автономен университет, открили, че всички тромби, извлечени от коронарни артерии на тежко болни пациенти с COVID-19, съдържат необичайно високи количества неутрофили. Според Бласко и колегите й работата на неутрофилните извънклетъчни капани при тежки форми на коронавирусната инфекция са нарушава и води до това, че те започват да атакуват не само причинителя на болестта, но и тромбоцитите. Това води до спонтанно формиране на тромби в кръвоносните съдове, включително и в коронарната артерия, което в някои случаи води до инфаркт на миокарда.

Този проблем може да се избегне, ако се намали броят на неутрофилите в организма на пациента или по някакъв начин се предотврати образуването на много неутрофилни извънклетъчни капани в кръвта. Учените възнамеряват скоро да проведат експерименти, с които да проверят теорията си и да предпазят пациентите от образуване на тромби в сърцето.