Всяка година съвет от учени, сред които има 15 носители на Нобелови награди, изместват минутната стрелка по-близо или по-далеч от полунощ, приет условно за момент, в който ще настъпи краят на света.

Тази година те го изместиха с 30 секунди по-близо и така той отброява 2 минути до края. "През 2017 г. видяхме безразсъден език в областта на ядрените оръжия.

Световните лидери не успяха да отговорят ефективно на заплахите от ядрена война. Програмата за създаване на атомно оръжие в Северна Корея отбеляза плашещ напредък, хиперболичната риторика и провокациите от страна на Пхенян и Вашингтон увеличиха възможността от ядрен конфликт", пишат учените.

Те отбелязват и напрежението между Русия и НАТО и зачестилите военни учения на двете страни. Посочват и продължаващото въоръжаване на Индия и Пакистан с ядрени оръжия, както и несигурността в Близкия Изток.

Часовникът никога не е бил местен толкова близо до полунощ от 1953 г., в която и СССР и САЩ започват да изпробват термоядрени бомби. Тогава учените също го поставят на 2 минути до полунощ.

През 1991 г. те го отдалечават на цели 17 минути заради подписаното от Съветския съюз и Щатите споразумение за ядрено разоръжаване и впоследствие разпадането на СССР.