Много важна стъпка към намирането на ваксина срещу смъртоносния нов коронавирус са направили учени от Университета на щата Тексас в Остин и от американския Национален здравен институт, предаде АФП, позовавайки се на публикация в списание "Сайънс".

Чрез криоелектронна микроскопия учените са успели да изработят триизмерна карта на ниво атоми на онази част от коронавируса, която се прикрепя към човешките клетки и ги инфектира.

С предоставения от китайски учени генетичен код на коронавируса американските им колеги са изградили стабилна проба от т.нар. S-протеин. С него вирусът се прикрепя към рецепторите на клетките.

Надеждата на изследователите е S-протеинът да бъде използван като антиген за подобряване на възможностите на човешката имунна система да се справи с новия коронавирус, предаде БНР.

Най-малко година, година и половина ще са необходими за разработването и клиничните изпитания на ваксината срещу новия коронавирус, съобщи вчера Си Ен Ен, като цитира мнението на американския вирусолог Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания. По оценка на Антъни Фаучи работата по завършването на разработката и клиничните изпитания на ваксината срещу новия коронавирус ще отнемат година, година и половина.

Френската фармацевтична компания Санофи обяви междувременно, че се асоциира с американското министерство на здравеопазването за разработването на ваксина срещу новия коронавирус, предаде Франс прес. За целта Санофи ще използва технологията си за рекомбиниране на ДНК, за да ускори разработването на потенциална ваксина срещу вируса COVID-19.

Смъртни случаи в Иран, излекуван пациент в Египет

Двама иранци са починали в болница, след като са били заразени с новия коронавирус в свещения за шиитите град Кум, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс и БТА.

От университета за медицински науки казаха, че тази сутрин двамата пациенти са дали положителни тестове за вируса, а впоследствие са починали от респираторно заболяване. Говорител на иранското здравно министерство потвърди в "Туитър" двата смъртни случая. Преди това министерството съобщи, че двамата заболели са поставени в изолация, но не уточни как са се заразили.

Говорител на Световната здравна организация съобщи от Женева, че човекът в Египет, за когото първоначално се смяташе, че е заразен с COVID-19, се възстановява и вече "не е носител на вируса". По думите на говорителя пациентът ще остане под карантина за 14 дни.