Това заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Франс прес. Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като газът VX е категоризиран като оръжие за масово поразяване.

Ким Йон-нам, който е заварен брат на севернокорейския лидер, бе убит на 13 февруари 2017 г. на летището на Куала Лумпур в Малайзия. Наблюдателни камери показаха, че две жени са го доближили и са хвърлили някакво вещество в лицето му. Низвергнатият роднина на Ким Чен-ун почина малко след това в болница. При съдебномедицинския преглед са открити следи от VX по лицето и в очите на Ким Йон-нам.

Вашингтон определи на 22 февруари 2018 г., че това вещество е използвано от правителството на Северна Корея за убийството на Ким Йон-нам, заяви Науърт.

"Тази публична проява на презрение към универсалните норми срещу употребата на химически оръжия е ново доказателство за безразсъдството на КНДР и подчертава, че не можем да си позволим да толерираме севернокорейска програма за оръжия за масово поразяване от какъвто и да било вид", каза още говорителят на Държавния департамент.

Американското законодателство изисква, когато една държава или държавен ръководител наруши американската забрана за употреба на химически или биологични оръжия да бъде прекратен вносът на стоки от тази страна. Тъй като на Северна Корея вече са наложени строги санкции от САЩ и ООН, сегашното решение на Вашингтон едва ли ще окаже съществена разлика, отбелязва АФП.