Броят на починалите вследствие на горещата вълна в източната канадска провинция Квебек достигна 54, съобщи канадската телевизия, цитирана от ДПА.

Данните са на здравните власти, според които само в Монреал вчера са починали 28 души. Много от починалите са на над 65-годишна възраст и са имали хронични заболявания.

Очаква се броят на жертвите да се увеличи, защото горещините влияят зле на организма ни, особено на възрастните и хората с хронични заболявания, както и заради натрупалата се топлина в сградите, заяви канадското министерство на здравеопазването, цитирано от канадската телевизия.

В Квебек поради високата влажност температурите се покачиха до над 34 градуса, което е с 10 градуса повече от обичайните за региона по това време на годината. През уикенда температурите спаднаха, което е сигнал за край на горещата вълна.

Опасна гореща вълна обхвана и Южна Калифорния. Днес температурите в региона ще надвишат 40 градуса, а на някои места ще бъдат поставени рекорди, предаде Ройтерс.

В Лос Анджелис и Сан Диего днес ще е 37 гладуса, се казва в предупреждението на Националната метеорологична служба на САЩ за опасни горещини. Прогнозата е за продължителен период от опасно горещо време и е много вероятно вследствие на това да има изострени здравословни проблеми.

Вчера в Калифорнийския университет в Лос Анджелис в един момент беше почти 44 градуса, с което беше надминат рекорда от 42,8 градуса, измерени през 1939 г., съобщи метеорологичната служба в Туитър. Това обаче е с няколко градуса по-малко в сравнение с рекорда от 47,2 градуса, измерен вчера по обед в лосанджелиския квартал "Удланд хилс".

В района на Лос Анджелис и други населени места в Калифорния ще бъдат отворени специални климатизирани помещения за разхлаждане. Властите препоръчаха на населението да посещава места като библиотеки и музеи, за да е на хладно.

Снощи пожар, разпространил се бързо в резултат на силни ветрове, обхвана жилищни постройки в Северен Лос Анджелис, което принуди стотици жители да се евакуират.

Пожарът избухна снощи в сграда в Гълита, Калифорния, след което са разпростря и изпепели още поне 12 сгради, заяви окръжната пожарна в Туитър. Тя призова населението да звъни на спешния телефон 911 само когато наистина се налага, защото линиите му са претоварени, и допълни, че в района на Гълита действат екипи на пожарната.