Най-малко трима души са загинали, а други трима са в критично състояние, след три стрелби през нощта в северни квартали на френския град Марсилия, където наркотрафикът е проблем, съобщи днес полицията, цитирана от Франс прес.

В резултат на насилието са пострадали още пет човека, но състоянието им не е критично според силите на реда. Разследването е поверено на следствието.

С трите смъртни случая от снощи жертвите в Марсилия от началото на годината достигат 13, според преброяването на АФП, най-вече предвид трафика на наркотици в работническите квартали на втория град на Франция, които засегнати от бедността, безработицата и дрогата.

И тримата убити са мъже, на около двайсет години.

Първата стрелба започнала около полунощ в 15-и район на града. Тя е последвана от втора, недалеч оттам, от другата страна на магистрала А7, в район, който също е една от горещите точки на наркотрафика, довели до няколко уреждания на сметки тази година, на фона на борби за територия.

При първата престрелка са отчетени първите два смъртни случая през нощта. При тези две престрелки бяха ранени и шестима души, един от които е в критично състояние.

Малко преди 1 ч. след полунощ във 2-ри район на Марсилия избухва трета стрелба. Една жертва, поразена от куршум, е обявена за мъртва, а други двама души са в критично състояние.

От началото на 2023 г. в Марсилия вече се случиха няколко нападения с огнестрелно оръжие, като през март се наблюдава забележимо ускоряване.

По данни на прокуратурата 2022 г. е била особено смъртоносна за района на Буш дю Рон, с 32 жертви на убийства, свързани с банди, 28 от които - в Марсилия. Така е бил подобрен мрачният рекорд от 2016 г., когато прокуратурата е преброила 31 жертви на този вид престъпления в региона.