На пост на президента на САЩ Доналд Тръмп за първи път бе сложен етикет за проверка на факти от Twitter, съобщи Би Би Си (BBC).

Президентът Тръмп туитна: "НЯМА НАЧИН (ZERO!), че бюлетините по пощата (пощенски вот - б.р.) ще бъдат нещо по-малко от значителна измама." В поста си президентът заявява, че пощенски кутии ще бъдат ограбени. Бюлетини ще бъдат забравяни, дори нелегално отпечатаните...

Twitter постави предупредителен етикет под публикацията и последващ туит от гледна точна на новата си политика за подвеждаща информация.

Тръмп отговори с туитър, като написа, че гигантът на социалните медии "е напълно задушаващ свободата на словото". "И аз като президент няма да допусна това да се случи".

Източник: Twitter

Известието на Twitter показва син удивителен знак под туитовете, като предлага на читателите "да се запознаят с фактите за гласуването по пощата".

 

Връзката в социалната медия насочва потребителите към страница, на която твърденията на Тръмп относно бюлетините по пощата са описани като "необосновани". Следва раздел "какво трябва да знаете", където Twitter коригира това, което казва, че твърденията на американския президент са неверни.

Мениджърът на президентската кампания на Доналд Тръмп Брад Парскале също критикува Twitter.

"Партньорството с предубедени фалшиви новини "проверка на факти" е димен екран, за да дадем на очевидната политическа тактика на Twitter лъжлива достоверност. Има много причини, поради които изтеглихме цялата си реклама от Twitter преди месеци, и ясната политическа пристрастност е една от тях."