Тази група контролира няколко военни хеликоптера, съобщи висш турски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според него превратаджиите не контролират никакви изтребители, а хеликоптерите, които те използват, скоро ще бъдат свалени. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени.

Участниците в опита за преврат използваха ударни хеликоптери и танкове в опита си да свалят правителството, добави той.

АФП предаде, че началникът на Генералния щаб на турската армия, който бе държан за заложник от пучистите, е освободен и се намира на сигурно място.

Началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар ще поеме командването на операцията срещу извършителите на опита за преврат в Турция, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на информация на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Акар, който бе държан за заложник от пучистите във военновъздушната база Акънджълар в околностите на Анкара, бе освободен при операция в базата. След освобождаването Акар бе отведен на сигурно място. Той е в добро здравословно състояние, информира СиЕнЕн-Тюрк.

Шефът на турската полиция Джелялетин Лекесиз, цитиран от АП, съобщи, че 16 заговорници са били убити при сблъсъците в сградата на командването на военната полиция през нощта. Той добави, че сблъсъците там продължават, но "скоро ще приключат".

194 души, сред които 47 цивилни, са убити при опита за преврат в Турция, обяви и.д. началникът на ГЩ на турската армия генерал Юмит Дюндар. Той уточни, че сред убитите има 41 полицаи, двама войници, 47 цивилни и 104 заговорници. Близо 1400 са ранени при сблъсъците..

Друг турски официален представител съобщи, че 29 полковници и петима генерали са били отстранени от постовете им заради опита за преврат. Броят на задържаните военни, участвали в опита за преврат в Турция, се увеличи до 3000 души  Сред арестуваните бил и ген. Мемдух Хакбилен - началник-щаб на турското командване за Егейския район.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, силите за сигурност "са постигнали резултати на много места" и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради.

Според агенцията, цитирана от АП, в центъра за обучение на бронираните части Етимесгут край Анкара някои войници, взели участие в опита за преврат, са били арестувани от своите колеги - офицери и войници, и били предадени на полицията.

Атака по разузнавателната служба

Централата на Турската разузнавателна служба е била атакувана от военни хеликоптери и обстрелвана по време на опита за преврат, предаде Ройтерс, цитирайки разузнавателен източник.
При обстрелите са били ранени трима души.

Службата действа съвместно със силите за сигурност срещу заговорниците в протичащите в момента операции в Истанбул и Анкара.

Шефът на разузнаването Хакан Фидан се намира на сигурно място и е бил в контакт с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм през нощта на опита за преврат, добави източникът.

Турското президентство призова в Туитър гражданите да останат на улиците и да ги държат под контрол, защото всеки момент може да последва нов опит за преврат.