"Турция информира съюзниците от алианса за ситуацията в иракския град Мосул и отвличането на турските граждани, включително на генералния консул", съобщи натовски служител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той добави, че заседанието има информативен характер и не е свикано по силата на член 4 от основополагащия договор на НАТО, който позволява на страните членки да искат консултации, ако смятат, че териториалната им цялост е застрашена.

Турция ще отвърне както е нужно

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция ще отвърне както е нужно, ако бъде наранен някой от нейните граждани и дипломати, държани за заложници от ислямистки бойци в северния иракски град Мосул, предаде Ройтерс.

В момента сме ангажирани с уреждането на кризата по спокоен начин, като се има предвид сигурността на нашите граждани. Това не трябва да бъде разбрано неправилно.

При причиняване на каквато и да било вреда на нашите граждани, ще бъде отвърнато с най-тежките ответни мерки, каза Давутоглу пред журналисти в Ню Йорк.

Турското външно министерство потвърди, че общият брой на турските граждани, които са задържани от бойци при две различни нападения в Мосул, е 80 души, посочва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро осъди отвличането на турския генерален консул и дипломатите в Мосул, превзет през последните дни от бунтовници.

На заседание на Общото събрание, посветено на борбата с тероризма, той призова иракското правителство, страните от региона и международната общност да направят всичко възможно, за да се гарантира освобождаването на похитените и изправянето пред правосъдието на терористите, съобщи Асошиейтед прес.