Националистическите и опозиционните законодатели в турския парламент обмениха удари след приемането на спорния избирателен закон във вторник.

Това стана с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД).

Според опозицията промените могат да отворят вратата към измами и излагане на риск честността на изборите през 2019 г. 

Законодателството за първи път ще позволи на партии в Турция да сформират съюзи за съвместно участие на парламентарните и президентските избори през 2019 г. 

Това би позволило на Висшия избирателен съвет да обедини райони за гласуване, да премести гласовете между областите и да позволи присъствието на силите за сигурност в избирателните секции.

"Дейли сабах" отбелязва, че промените ще позволят на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган да влезе в официален съюз с националистическата партия, което ще даде възможност на по-малката партия да получи парламентарни места, дори тя да не преодолее 10-процентния избирателен праг.

В замяна на това Ердоган ще си осигури подкрепата на националистите на ключовите избори догодина. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели вече обяви, че партията ще подкрепи кандидатурата на Ердоган на предстоящите избори.

Критиците, включително депутатите от главната опозиционна републиканска народна партия и прокюрдската народна демократическа партия, остро реагираха на тези промени. Те казаха, че мерките ще направят процеса на гласуване по-малко прозрачен и ще попречи на гласоподавателите в райони на страната, където имат силна подкрепа.