Турция ще започне ваксинациите срещу новия коронавирус на 11 декември, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, като уточни, че прилагана ще бъде китайската ваксина срещу Covid-19.

"Първата ваксинация е на 11 декември", пише в заглавие в. "Акшам", цитиран ото БТА. Ваксината ще бъде поставяна първоначално на здравните работници в страната, уточни Коджа.

По думите му намерението е през декември и януари постепенно да започне интензивно ваксиниране. Същевременно към април се планира Турция да премине към ваксинация със собствената си ваксина, която в момента е на етап изпитания върху хора, посочи още министърът.

През декември в Турция ще пристигнат 20 милиона дози от китайската ваксина от общо 50 милиона, поръчани от страната, уточнява в. "Джумхуриет". Специализираният Научен съвет за борба с коронавируса към здравното министерство ще определи кои ще бъдат първите ваксинирани с препарата. Министърът на здравеопазването каза още, че се водят интензивни преговори също и с "Пфайзер" във връзка с тяхната ваксина.

В. "Сабах" пък цитира думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, който изрази очакване, че с поставянето на поръчаните 50 милиона дози в рамките на 90 дни пандемията в страната ще бъде поставена под контрол. През първото тримесечие на 2021 г. 25,5 милиона души ще получат по две дози от ваксината. Приоритет ще имат медиците и хората с хронични заболявания, посочи президентът.

По думите на Ердоган Турция въвежда нужните мерки и ограничения в зависимост от картината на разпространението на коронавируса. Той посочи обаче, че ако сегашните мерки не дадат желания резултат за ограничаването на пандемията, ще бъде подготвена нова пътна карта. Съгласно плана на страната до три месеца епидемията трябва да бъде поставена изцяло под контрол, пише "Сабах".

Същото издание посочва, че първият ваксиниран следващата седмица ще бъде именно здравният министър на Турция Фахреттин Коджа. Приоритетно ще бъдат ваксинирани последователно здравните работници, хронично болните, възрастните над 65 години, служителите от сигурността, куриери и авиоработници. За тях ваксината ще бъде безплатна. Другите граждани ще могат сами да си купят ваксини от аптеките срещу "скромна сума", посочва още "Сабах".

Същевременно в средата на декември се очаква да приключи фаза 1 от изпитанията на една от ваксините, разработвани от Турция, която се намира в най-напреднал етап, пише "Миллиет". В този етап препаратът бе поставен на 44 доброволци и засега не е дал сериозни странични ефекти. След две седмици започват изпитанията от фаза 2, които ще се проведат сред 200 доброволци, а към фаза 3 се планира да се премине през февруари. Този последен етап от изпитанията на турската ваксина ще обхване 10 хиляди доброволци.

Първи ден от строгата карантина в Турция

Турция наложи най-строгата карантина в страната от началото на пандемията досега на фона на нарастване на инфекциите с COVID-19, разширявайки комендантския час до седмици и пълна блокада през уикендите.

По обичайно препълнените булеварди на 15-милионния Истанбул снощи нямаше никой. Градът изглеждаше призрачен.

Вижте снимки >>

През делничните дни е в сила полицейски час - гражданите трябва да не напускат домовете си между 21:00 ч. и 5:00 ч. сутринта. През уикенда е в сила пълна забрана за излизане, освен при спешни случаи.

Затворени са училищата за най-малките деца, не работят и детските градини. През седмицата посещението на търговски центрове е разрешено, но само за хора, които имат код, удостоверяващ, че не са заразени.

Магазините, продаващи стоки от първа необходимост, продължават работа, отворени са и аптеките, ресторантите могат да правят само доставки. Забранено е пушенето на оживени обществени места, маските са задължителни както на закрито, така и на открито.

Турските власти съобщават, че ако мерките не дадат резултат, ще бъдат затегнати допълнително. Само за изминалото денонощие броят на новите случаи в страната е над 31 000.