Турски медии съобщиха, че Анкара обсъжда възможността да купи руски изтребители Су-57, ако Вашингтон спре сделката с Ф-35 заради покупката на руските зенитни комплекси С-400.

Според вестник "Йени Сафак", информацията е от висши правителствени кръгове в Турция. Това обаче бе отречено от секретариата на турската отбранителна индустрия.

 "Възможността за покупка на руските изтребители вместо американските не е официална позиция засега на турското правителство. Тя е изготвена на основата на мнения на експерти", се казва с съобщението.

Според руския експерт Игор Коротченко, цитиран от РИА "Новости", такова решение е напълно реално. "Но според мен това е само сигнал, подаден от Турция към САЩ, след като там се появиха искания за спиране на сделката с Ф-35 заради покупката на руските С-400", казва той.

Коротченко допълва, че руските Су-57 все още са в процес на изпитания и не са постъпили на въоръжение в руската армия, така че такова решение, ако бъде взето от Анкара, ще се нуждае от време за изпълнението му.