Турция започва от утре прилагането на втората доза от разработената в страната ваксина срещу Ковид-19 върху доброволци, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Изпитанията са част от фаза 1 от разработването на препарата на турския университет Ерджийес. Тази фаза се очаква да завърши до 15 декември", съобщи ректорът на учебното заведение в окръг Кайсери проф. Мустафа Чалъш, предава БТА.

Първата доза от турската ваксина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доброволци, а от утре започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. Тя е получила разрешение от етичната комисия и одобрение от здравното министерство, за да започнат изпитанията върху хора.

"При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците", посочи проф. Чалъш.

"След като завърши и ваксинацията с втората доза от препарата, се предвижда преминаване възможно най-скоро и към фаза 2", каза още ректорът на университета Ерджийес. Според прогнозата му през февруари следва да приключи и втората фаза и да се премине към фаза три.

Какво се случва с другите медикаменти, които се тестват в момента...

Ефикасността на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" от третия етап на изпитанията достигна 92 процента според първия междинен анализ.

 

"В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 000 доброволци 21 дни след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 потвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на "Спутник V" е 92 процента", се посочва в съобщението.

Ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно между американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и немската компания "Бионтех" (BioNTech), показва, че тя е с 95% ефективност. Това сочат крайните резултати от изпитването на късен етап във "Фаза 3".

Последните данни сочат, че е имало 170 случая на заразени с коронавирус в проучването, което обхваща повече от 43 000 доброволци. От заразените 162 са били в плацебо-групата, а 8 - в групата на ваксинираните.Десет души са развили тежък случай на Covid-19, единият от които е бил ваксиниран.

При проучването на ваксината, която се прилага на две дози, няма сериозни опасения за безопасността. Единственото тежко нежелано събитие, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдавана при реципиентите след втората доза.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

Резултатите от клиничните изпитвания на американската биотехнологична компания "Модерна" показват, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Впечатляващите резултати са от третия етап на клиничните изпитвания.

От "Модерна" очакват ваксината им да бъде достъпна извън САЩ не по-рано от следващата година. Те обаче са готови да доставят 20 милиона дози на вътрешния пазар до края на 2020 г. и прогнозират да произведат 1 милиард дози от препарата за глобалния пазар догодина.