Турция съобщи, че общо 50 576 сгради са разрушени или тежко повредени след двете разрушителни земетресения през миналата седмица, съобщи ДПА.

В доклад на турското министерство на градоустройството се посочва, че всички тези опасни сгради трябва да бъдат отстранени спешно.

Досега властите са инспектирали над 387 хиляди сгради в десетте засегнати окръга в Югоизточна Турция.

Най-много сгради, които трябва спешно да бъдат разрушени, има в град Газиантеп - почти 12 хиляди. Следва Хатай с 10 911 и Кахраманмараш с 10 777, се казва в доклада.

Двата разрушителни труса на 6 февруари бяха последвани от 3858 вторични земетресения с магнитуд от над 5 по Рихтер, съобщи турската гражданска защита. Службата призова местните жители да не се доближават до повредени сгради.

Болестите са новата заплаха в засегнатите от земетресенията райони на Турция

Повече от една седмица след като домът му беше разрушен от катастрофалното земетресение в Южна Турция през миналата седмица, Мохамед Емин все още е покрит с прах и мръсотия, пише Ройтерс в репортаж от Кахраманмараш, цитиран от БТА.

Както безбройни други пострадали от разрушенията, които отнеха живота на над 41 хиляди души в Турция и в Сирия, той все очаква възможност да се изкъпе. Заради недостига на чиста вода в зоната международните здравни организации предупреждават за рискове за общественото здраве.

Снимка: БТА/АР

"Не сме могли да се измием от земетресението насам", казва Емин, 21-годишен студент по графичен дизайн, докато носи лекарство за грип от клиника, разположена на открит стадион, който служи за лагер за останали без дом хора от Кахраманмараш. Голяма част от санитарната инфраструктура на региона е повредена и негодна за експлоатация след двете земетресения с магнитуд от 7,8 и 7,6 миналия понеделник. Турските власти са изправени пред непосилната задача да осигурят, че оцелелите, мнозина от които бездомни, няма да бъдат засегнати от заразни болести.

Доктор Акън Хаджиоглу разказва, че между 15 и 30 медици обслужват клиниката, която е единствена по рода си в лагера и през която минават до 10 хиляди души дневно. Там се поставят ваксини срещу тетанус на желаещите обитатели на лагера и се предоставят хигиенни материали.

Емин обаче казва, че в лагера няма душове, а шестте тоалетни не са достатъчни.

Ариф Къръджъ, на 42 години, е намерил подслон на същия стадион от деня на земетресението, когато е успял да освободи себе си и майка си от развалините на дома им. Той също казва, че досега не е успял да вземе душ, нито да смени дрехите си, както и няколко други обитатели на лагера, с които е разговарял Ройтерс.

Батир Бердикличев, представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Турция, каза, че недостигът на чиста вода увеличава риска от пренасяни с водата зарази и появата на заразни заболявания. СЗО си сътрудничи с местните власти за контрола над инфекциозните болести, сезонния грип и COVID-19.