Турция и Унгария ще дадат зелена светлина на Финландия за влизането й в НАТО. Белият дом и шефът на Алианса приветстваха решението на Ердоган като изразиха очакване скоро бариерата и пред Швеция да бъде вдигната.

Турция пуска Финландия до изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО, предадоха турските медии, цитирани от БТА.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нинистьо, който вчера пристигна на посещение в Турция.

Решихме да започнем процеса на ратификация на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО в нашия парламент, каза турският лидер. Вярвам, че с членството на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе активна роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност, посочи Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той добави, че страната е предприела конкретни стъпки за изпълнение на обещанията си, като изтъкна, че се надява Анкара да ратифицира кандидатурата за членство на Финландия в НАТО до изборите в Турция на 14 май.

Турция и Финландия са две приятелски страни с исторически добри отношения. Бих искал още веднъж да благодаря за солидарността, проявена от финландското правителство и народ. По време на разговорите ни потвърдихме общото си намерение да развиваме отношенията между Турция и Финландия. Миналата година двустранният стокообмен надхвърли 2 млрд. долара. Нашата цел е скоро да достигнем стокообмен в размер на 3 млрд. долара, а след това и 5 млрд. долара, каза Ердоган, цитиран от ТРТ-Хабер.

По време на разговорите ни обсъдихме двустранните отношения, както и регионални и глобални въпроси. За нас е много важна силната подкрепа, която Финландия оказва за присъединителния процес на Турция за членство в ЕС.

Турция се бори срещу най-жестоките терористични групировки в света. Вярваме, че нито една терористична организация няма място в нашия регион. Ние оценяваме процеса на разширяване на НАТО в рамките на тези реалности. На срещата на върха в Мадрид одобрихме започването на преговори за присъединяване на Финландия и Швеция. С подписаното тристранно споразумение записахме основателните искания на Турция, каза още Ердоган.

Той посочи още, че Турция ще продължи дискусиите с Швеция по свързаните с тероризъм въпроси.

Ще продължим разговорите си с Швеция въз основа на принципите на алианса и подхода ни към борбата с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде пряко свързан с конкретните стъпки, които Швеция ще предприеме, уточни Ердоган.

 Унгария пуска Финландия на 27 март

След вестта, че турският президент е заръчал на парламента на страната си да ратифицира финландското членство, говорител на унгарското правителство съобщи, че вотът в унгарския парламент по кандидатурата на Хелзинки ще бъде на 27 март.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в трансатлантическия военен алианс миналата година, след като руските сили нахлуха в Украйна. Всички 30 страни членки на НАТО трябва да ратифицират заявките на двете страни, като единствено Унгария и Турция се въздържаха да ги одобрят.

"Унгарският парламент ще гласува за ратифициране на членството на Финландия в НАТО на 27 март, като управляващата партия, която има мнозинство, единодушно ще подкрепи кандидатурата", каза днес лидерът парламентарната група на управляващата партия Фидес, цитиран от Ройтерс.

Мате Кочиш написа в пост във Фейсбук, че парламентарната група на Фидес ще вземе решение относно допускането на Швеция в НАТО "по-късно", без да дава подробности.

"Ще гласуваме в парламента (за присъединяването на Финландия) на 27 март и единодушно ще кажем "да", каза Кочиш в изявлението си.

"По въпроса със Швеция парламентарната група ще реши на по-късна дата", допълва поста си Кочиш.

Турският президент се срещна с унгарския министър-председател Виктор Орбан вчера в Анкара. Процесът по ратифициране от страна на Унгария буксува от юли миналата година, а през февруари Орбан обвини Финландия и Швеция в разпространение на "абсолютни лъжи" относно демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

По-рано този месец законотворците от Фидес посетиха Финландия и Швеция за разговори.

Реакциите на САЩ и НАТО

"Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединяването на Финландия към НАТО", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това ще засили сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласува ратификацията възможно най-скоро, се допълва в изявлението на генералния секретар. Като отбелязва, че миналия юни всички съюзници взеха решение да поканят Финландия и Швеция в алианса, Столтенберг посочва, че това е най-бързият процес по ратификация в съвременната история на НАТО.

Той припомня, че при неговата неотдавнашна среща в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган е била постигната договореност за общо заседание с Финландия и Швеция в централата на алианса. По неговите думи на това общо заседание миналата седмица всички са отчели, че е постигнат значителен напредък в изпълнението на договореностите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки, и че бързите ратификации са в общ интерес.

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се присъединят по едно и също време. Решението от миналата година да бъдат поканени и Финландия, и Швеция, фундаментално укрепи отношенията им с НАТО. В резултат на това тяхната сигурност е значително повишена, заявява Столтенберг.

Той отбелязва, че двете очакващи приемане страни участват в заседанията и ученията на пакта. Столтенберг допълва, че двете страни са получили двустранни гаранции за сигурността от много държави от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, ако Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е важна за пакта, добавя Столтенберг.

Съединените щати приветстваха съобщението на турския президент Тайип Ердоган в петък, че парламентът на страната ще започне да ратифицира кандидатурата на Финландия за НАТО и насърчиха Турция бързо да ратифицира и присъединяването на Швеция към военния съюз, съобщава "Ройтерс".

"Швеция и Финландия са силни и способни партньори, които споделят ценностите на НАТО и ще укрепят Алианса и ще допринесат за европейската сигурност."

"Съединените щати вярват, че и двете страни трябва да станат членове на НАТО възможно най-скоро", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се казва в изявление.