Отиващата си 2022 г. ще бъде запомнена с много събития от най-различно естество в 85-милионна Турция. Намиращата се между Изтока и Запада страна се озова в центъра на световната дипломация от началото на конфликта между Русия и Украйна. Анкара, която преди време имаше намерение да води политика за нулеви конфликти със съседи и съюзници, но тези намерения не бяха осъществени, успя да затопли отношенията си с Армения, Израел и Саудитска Арабия. За обикновените турски граждани обаче основният проблем тази година е изключително високата инфлация и съответно обедняването на населението. Междувременно през 2022 г. бе отчетен истински бум в сферата на туризма след застоя в бранша по време на пандемията от COVID-19.

На фона на огромния брой туристи и относителното спокойствие в страната на фаталния 13 ноември в сърцето на Истанбул - на булевард Истиклял, бе извършен кървав терористичен атентат, при който загинаха шестима души и над 80 бяха ранени. Властите обвиниха групировката ПКК (Кюрдска работническа партия) за извършването на нападението и броени дни по-късно предприеха поредната мащабна антитерористична операция в Северна Сирия и Северен Ирак, където са активни кюрдските бойци.

През октомври гражданите бяха потресени от трагедията във въгледобивна мина в Северна Турция с десетки жертви, а през ноември северозападният окръг Дюздже бе разтърсен от земетресение със сила 5,9.

Определено през цялата 2022 г. Анкара положи огромни усилия в опит да посредничи за разрешаване на кървавия конфликт между Москва и Киев. Още преди Русия да нахлуе в Украйна Турция, която поддържа добри отношения и с двете страни, се опитваше да посредничи за разрешаването на кризата. Президентът Реджеп Тайип Ердоган дори заяви, че "Турция няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна". През март в Анталия бе организирана тристранна среща на външните министри на Русия, Украйна и Турция. На 22 юли бе постигнато споразумението за безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища (споразумението бе подписано в Истанбул между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН). Анкара полага големи усилия и да помага за размяната на военнопленници между Киев и Москва.

2022 г. бе изключително добра и по отношение на контактите на Турция и Армения. Още в края на 2021 г. Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван, а дни по-късно Армения назначи за специален представител заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян. Първата "историческа среща" между двамата представители се състоя на 14 януари в Москва. Армения обяви, че от 1 януари 2022 г. вдига ембаргото върху вноса на турски продукти. На 2 февруари започнаха първите пътнически полети между Истанбул и Ереван и се очаква скоро да започнат полети на товарни самолети. Обсъжда се и отварянето на граничния пункт Алиджан, който е затворен от април 1993 г.

Тази година бе постигнат и огромен пробив в отношенията между Турция и Израел, които имаха остри разногласия по много въпроси, като през август страните обявиха, че напълно възстановяват дипломатическите си отношения, а през есента бяха назначени посланици на Турция и Израел в Тел Авив и Анкара. Възстановяването на връзките забележимо набра скорост тази година с взаимни посещения на висши служители. В Анкара нямаше израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с ивицата Газа, при които бяха убити десетки палестинци. През септември израелският премиер Яир Лапид се срещна с турския президент Тайип Ердоган в Ню Йорк в рамките на 77-ото Общо събрание на ООН - това бе първата среща между турския президент и израелски министър-председател от близо 15 години насам.

През 2022 г. Турция и Саудитска Арабия също предприеха стъпки за възстановяване на връзките след години на напрежение, което ескалира след убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. През април президентът Ердоган посети Саудитска Арабия, а през юни престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман пристигна на визита в Турция. Лидерите изразиха решимостта си да активизират икономическия потенциал между двете страни и да поставят началото на нова епоха на сътрудничество в политическата, икономическата, военната област и в сферата на сигурността. В периода януари-септември износът на Турция в Саудитска Арабия възлезе на 420,9 млн. долара - със 180 процента повече отколкото през 2021 г.

На фона на значителните успехи във външнополитически план обаче във вътрешната политика управляващите се сблъскаха с много трудности, главно заради галопиращата инфлация и значителното понижаване на стандарта на живот на обикновените турски граждани, което доведе до много протести. През октомври в Турция бяха обявени поредните стряскащи данни за инфлацията в страната. Турският статистически институт тогава съобщи, че инфлацията е достигнала 83,45 процента на годишна база през септември - най-високата за последните 24 години, т.е. от юли 1998 г. насам, когато тя бе 85,3 процента, а Турция се бореше да сложи край на десетилетието на хронично висока инфлация.

Междувременно турската лира отново поевтиня рекордно спрямо долара. Лирата продължава да се обезценява, след като Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция редовно взима решения за намаляване на основния лихвен процент. Президентът и лидер на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган пък определя ислямското банкиране като приоритет във финансовата политика на Турция и казва, че "трудностите в икономиката на страната само я укрепват" (ислямското банкиране предвижда извършването на банкови дейности в съответствие с ислямските норми - забранени са лихвите по заеми и различните финансови спекулации).

Високите цени, заради които намалява подкрепата за Ердоган и за неговата партия, доведе до засилване на подкрепата за опозицията и в частност за шестте опозиционни партии. Лидерите на шестте опозиционни формации (председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, председателят на ДЕВА Али Бабаджан и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу) се обединиха за общи действия за връщане към парламентарна система на управление. Те призовават за предсрочни парламентарни избори заради влошаването на икономическата ситуация в страната и обедняването на населението. Междувременно този месец турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на Ердоган, на над две години затвор и му наложи забрана за политическа дейност заради обида на официални лица. Решението на съда още не е влязло в сила и се очаква то да бъде обжалвано пред горна инстанция.

2022 година, която започна спокойно, бе белязана от няколко трагедии, които разтърсиха цяла Турция. 41 миньори загинаха и 11 бяха ранени при смъртоносна експлозия през октомври в рудник в окръг Бартън, Северозападна Турция. Това бе поредната подобна тежка трагедия в мина в Турция за последните години. 50 деца останаха сирачета.

Ужас и гняв обхванаха хората след жестокия атентат на 13 ноември в центъра на Истанбул - на обичания от туристи от цял свят популярен булевард Истиклял. Земетресението със сила 5,9 в Дюздже, намиращ се в силно сеизмична зона и преживял убийствено земетресение през 1999 г., напомни на всички, че хората са безсилни пред природните стихии.

През цялата изминала година турските военни продължиха борбата срещу тероризма и в частност срещу групировките ПКК, "Ислямска държава", ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация), както и срещу други терористични групировки. През април бе предприета новата трансгранична операция "Лапа-Ключ" срещу кюрдски бойци в Северен Ирак, а след атентата на 13 ноември бе стартирана и офанзивата "Лапа-Меч" по цели на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак.

Инфлация, тероризъм, инциденти, природни катаклизми, война близо до Турция - с това повечето турски граждани вероятно ще запомнят отиващата си 2022 г.

Вероятно най-положителното развитие през изминалите 12 месеца за всички в страната е съживяването на туризма, изключително важна сфера на турската икономика. След пандемията от КОВИД-19 и въпреки негативните развития (като инфлацията и тероризма) туризмът в страната се възстанови напълно, като се съобщава за рекорден брой посетители от цял свят, включително от България.