Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че загиналите при самолетната катастрофа в Истанбул са станали трима. Часове по-рано бе съобщено за един починал след инцидента. Поне 155 души са ранените.

Около 18.18 часа местно време на 5 февруари самолет Боинг 737 на турската частна авиокомпания "Пегасус", изпълняващ редовен полет от град Измир до Истанбул, излезе от пистата при кацане на летище "Сабиха Гьокчен" и се разцепи на три части.

Валията на Истанбул Али Йерликая каза пред журналисти, че в машината са пътували 177 души, между които две деца (по-рано бе съобщено, че са бебета) и 6 души екипаж. По думите му някои от пътниците самостоятелно напуснали машината. Други са откарани с носилки и линейки. Спасителните екипи пък продължавали да изваждат пътници от разцепилата се на три части машина.

Лоша метеорологична обстановка е допринесла за инцидента, отбеляза пред журналисти валията.

Стотици спасители и много медицински екипи се озоваха на мястото на катастрофата

Снимка: AP/БТА

"Поради лошите метеорологични условия самолетът не могъл да се захване за пистата. Продължил да се влачи 50-60 метра и паднал от височина 30 метра. По щастлива случайност се отървахме леко. Имаше опасност от пожар. Охлаждането продължи доста време. Състоянието на повечето от ранените, като се изключат 1-2 души, не е тежко", каза той.

Ясно се вижда от каква височина е паднал самолетът след опита за кацане

Снимка: XINHUA/БТА

Изявлението бе направено преди да здравният министър да съобщи за нови две жертви на катастрофата.

Преди това турският министър на транспорта и съобщенията Джахит Турхан в изявление пред тв канал НТВ относно причините за катастрофата бе посочил, че твърдо кацане повлякло самолета по пистата и той се забил извън нея.

След зрелищната катастрофа има поне 3 загинали, но цяло чудо е, че самолетът не се е запалил

Снимка: XINHUA/БТА

Летището "Сабиха Гьокчен" е затворено за всякакви полети. Пожарни и линейки се намират на терена. Продължат действията по отстраняването на самолета от мястото на катастрофата.

Обявени бяха имената на пилотите, които са ранени - Капитан пилот М. Аслан и втори пилот Ф. Пондааг.