Най-малко 81 души загинаха, а десетки бяха ранени при рухване на висящ мост над река в западния индийски щат Гуджарат, съобщиха индийските власти, цитирани от агенциите. Съоръжението се срути, докато беше пълно с хора, които бяха дошли да гледат отбелязването на местни хиндуистки празници и които паднаха в реката под моста, предаде Ройтерс.

Сред жертвите има неуточнен брой деца, а по данни на властите ранените са десетки.

Според властите към момента на рухването на моста на и около построеното по време на колониалната епоха съоръжение имало над 400 души. Щатският вътрешен министър Харш Сунгави съобщи, че на самия мост е имало над 150 души.

На кадри, разпространени от местна телевизия, се вижда как хора се държат за кабелите на рухналото съоръжение, докато спасителни екипи се опитват да ги спасят.

Трагедията се разигра на тесен висящ мост над река Маччу в град Морби. Двеста и трийсет метровото съоръжение е на 140 години и е строено по време на британското управление. То беше затворено за ремонт в продължение на половин година и бе открито за посетители едва миналата седмица.

Мостът е туристическа атракция, привличаща много хора, които желаят да го видят по време на празничния период в Индия, в който се отбелязват хиндуистките празници Дивали и Чхат Пуджа.

Премиерът Нарендра Моди, който е на тридневно посещение в родния си Гуджарат, съобщи, че контролира лично спасителната операция, в която се включиха и местни жители. Той нареди на щатския премиер да се задейства целият наличен ресурс за спасителната операция.

В помощ на операцията за издирване на хората в неизвестност бяха изпратени 50 военнослужещи от индийските военноморски сили и 30 души от военновъздушните, съобщиха властите.

Щатското правителство сформира и петчленен разследващ екип за изясняване на причините за трагедията.

Морби е едно от най-големите производствени средища в света за керамика и осигурява над 80 процента от индийския керамичен износ.

Трагедията се разигра преди предстоящите избори в Гуджарат, които се очаква да се състоят до края на годината. Мандатът на сегашното правителство, което е на управляващата партия на Моди, изтича през февруари 2023 г.

Опозицията обвини правителството, че преди мостът да бъде отново отворен за обществеността, не му е била направена цялостна техническа оценка, както и такава за тежестта, която може да понесе