Деветима висши военни бяха изключени от китайския парламент, в рамките на голяма кадрова промяна, последвала вчерашното назначаване на нов министър на отбраната, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Решението бе оповестено снощи от китайската новинарска агенция Синхуа, след заседание на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Понастоящем все още не се знае защо е било взето.

Висшите ешелони на китайските въоръжени сили изглежда преминават през период на преструктуриране, след като в края на август бившият министър на отбраната Ли Шанфу изчезна от публичното пространство и през октомври бе съобщено, че е отстранен от поста си.

Вчера бе съобщено, че за министър на отбраната е назначен Дун Цзюн, с което бе сложен край на периода, през който важният министерски пост е вакантен.

Новият министър досега беше командир на китайските военноморски сили - пост, който заемаше от август 2021 година, отбелязва АФП.

Назначението на Дун, излъчено от китайските депутати, е в контекста на обновяването на армията, извършвано от президента Си Цзинпин в рамките на стратегията за превръщането на Китай в доминираща световна сила - цел, която тревожи много от съседните държави, посочва Ройтерс.

Длъжността на китайския министър на отбраната се изразява в това да бъде представително лице на китайската Народоосвободителна армия във връзките с медиите и с чуждестранните армии.

За разлика от други държави в Китай военното министерство няма значима роля при определянето на отбранителната политика или в ръководенето на армията. Тези области са изцяло под контрола на Централната военна комисия - елитна група от хора, оглавявана от държавния лидер Си Цзинпин.

Предишният китайски министър на отбраната Ли Шанфу на среща на Шанхайската организация за сътрудничество

Снимка: AP/БТА

Основен акцент от дейността на китайския министър на отбраната е да работи по взаимоотношенията със САЩ относно намаляването на опасността от конфликт, свързан с Тайван и с Южнокитайско море. Това са две спорни теми, противопоставянето по които нараства в последните години, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън и Си Цзинпин се споразумяха по време на срещата им в Сан Франциско миналия месец да възобновят военната комуникация на високо равнище. Тя беше преустановена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август миналата година.

Като резултат Военноморските сили на САЩ отбелязаха, че са "въодушевени" от перспективата за подобряване на оперативните комуникации с китайските военни в условията на регионално напрежение. Но все още е необходимо да се работи за уточняване на следващите стъпки, заяви в последните дни на ноември адмирал Лиза Франчети, началник на оперативния отдел на Военноморските сили на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Преди седмица пък Лю Чжънли, началник на Обединения щаб на Централния военен съвет на Китай, заяви, че ключът към развитието на здрави, стабилни и устойчиви военни отношения между САЩ и Китай е в това Вашингтон да има "правилно разбиране" за Пекин.