Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства днес следобед "историческото споразумение", постигнато тази нощ с кредиторите на страната за условията по излизането на Гърция от третата спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Постигнахме историческо споразумение с Еврогрупата за гръцкия дълг", каза Ципрас, който бе приет от президента Прокопис Павлопулос, за да го информира за споразумението. По думите му решението на Еврогрупата е направило дълга на Гърция устойчив.

В крайна сметка не мога да го избегна, принуден съм да сложа вратовръзка, каза Ципрас, който по принцип не носи този аксесоар. През 2015 г. Ципрас като лидер на опозицията тогава обеща да сложи вратовръзка, когато успее да отпише гръцкия дълг.

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха тази нощ за условията по излизането на Гърция от третата спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш от 15 милиарда евро и удължаване с 10 години на погасителния срок за някои заеми.

Министрите удължиха падежите и отложиха плащанията на лихви по голяма част от заемите на Гърция, а отпуснатата значителна финансова инжекция ще гарантира, че Гърция ще стъпи на краката си след излизането от спасителната програма през август.

Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.

Опозиционната Нова демокрация обаче критикува правителството на Алексис Ципрас за условията, които е приело за периода след изхода на Гърция от спасителните програми през август, съобщи агенция АНА-МПА.

От Нова демокрация припомнят ангажимента на Гърция за ново намаляване на пенсиите, за намаляване на необлагаемия минимум и за поддържане на първичен излишък от 3,5 процента до 2022 г. и от 2,2 процента до 2060 г.

За изпълнението на "този четвърти меморандум, който подписа СИРИЗА, Гърция ще бъде контролирана на всеки три месеца, нещо, което не се е случвало с нито една друга страна", пише в съобщение на Нова демокрация до медиите.