Гръцкият премиер Алексис Ципрас изключи предсрочни избори след оставката тази седмица на външния министър Никос Кодзиас, като заяви, че неговото правителство все още има подкрепата на мнозинството от депутатите, предаде Ройтерс.

Никос Кодзиас подаде оставка неочаквано в сряда, като стана първата високопоставена "жертва" в рамките на кампанията на Ципрас за слагане на край на дългогодишния спор за името на съседна Македония.

Говорейки пред журналисти в Брюксел, Ципрас заяви, че той ще поеме и поста на външния министър до завършването на процеса на одобряване на споразумението със Скопие, предвиждащо преименуване на бившата югославска република на Северна Македония.

Кодзиас, който беше главен преговарящ за споразумението, подаде оставка след спор по време на заседание на кабинета във вторник с министъра на отбраната Панос Каменос, който се противопоставя на споразумението.

Ципрас каза, че неговото правителство "все още се радва на пълната и абсолютна подкрепа на мнозинството в парламента". Неговата администрация има подкрепата на 153 депутати в 300-местния парламент, включително от малката дясна партия, която Каменос оглавява.