Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и премиерът на Канада Джъстин Трюдо ще обсъдят на днешната си среща в Отава споровете на своите страни с Китай. В разговорите ще се засегне чувствителната тема за черния списък на САЩ, в който влезе компанията "Хуавей". Това съобщи високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пенс, който е известен с твърдата си линия към Китай, ще посети канадската столица, за да обсъди с Трюдо търговски въпроси.

"Канада е наш близък съюзник що се отнася до подхода към отношенията с Китай и може да има разговор за "Хуавей", коментират източници от Вашингтон. 

Вашингтон обвинява китайската компания във връзки с правителството в Пекин и на практика забрани на американски фирми да правят бизнес с нея от съображения за националната сигурност. През декември Канада арестува главната финансова директорка на "Хуавей" Мън Ванчжоу по искане на САЩ.

Китайският заместник-външен министър Чжан Ханхуей заяви днес, че умишленото предизвикване на търговски спорове е "чист икономически тероризъм". Той направи този коментар в отговор на въпрос на брифинг, посветен на предстоящата визита на президента Си Цзинпин в Русия идната седмица. От войнствени послания в държавните медии и патриотичен плам в социалните мрежи до мобилизация на посланиците си по света, Китай засили критиките срещу Вашингтон, откакто САЩ увеличиха митата върху вноса на китайски стоки този месец и вкараха в черния си списък технологичния гигант "Хуавей", отбеляза Ройтерс.

Срещата между Трюдо и Пенс ще се състои само ден, след като канадският премиер представи законопроекта за ратификацията на новото търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико Отава.  То се отнася до свободна търговия между трите държави.

Това е "голямо споразумение", което ще "гарантира достъп до търговска зона, представляваща повече от една четвърт от световната икономика, така че е време членовете на тази камара да го ратифицират", каза Трюдо. Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA), ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), влязло в сила през 1994 година.