Това е един от приоритетите на президента Еманюел Макрон, който се надява да подобри ситуацията на пазара на труда, като предостави на фирмите по-голяма гъвкавост, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С 225 гласа "за" и 109 "против" Сенатът, горната камара на парламента, разреши вчера на изпълнителната власт да реформира трудовия кодекс с постановления. Ден по-рано одобрението си за това даде и Националното събрание, долната камара на парламента.

Според този метод, критикуван най-вече от синдикатите, парламентът няма да дебатира текстовете, а правителството ще се допита до него само в началото и в края на процедурата.

Тази реформа ще стигне по-далеч от силно критикувания Закон за труда, който миналата година предизвика няколкомесечни протести. Тя предвижда налагане на таван на обезщетенията, които работодателите трябва да платят на съкратените работници и предоставяне на по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд.

Реформата ще позволи на работодателите да освобождават по-лесно персонал в трудни периоди, но и дава повече правомощия на профсъюзите да договарят споразумения във всяка компания, вместо на национално равнище.

Тя позволява на компаниите да се откажат от националното задължение за защита на труда, ако приемат вътрешни споразумения за заплащането и условията със съгласието на мнозинството от служителите.

С въвеждането на тези промени Макрон иска да намали безработицата до 9,4 процента тази година и до 7 процента през 2022 година.