Модулът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) за гасене на горски пожари замина за Гърция. Българските огнеборци ще помагат на гръцките си колеги в овладяване на възникналите големи пожари в страната, предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Директорът на националната пожарна гл.комисар Александър Джартов се срещна с екипа и проведе инструктаж. Групата се състои от 50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване.

Модулът ще окаже подкрепа на гръцките огнеборци за справяне с големите пожари в страната. Помощта е организирана по Механизма за гражданска защита на ЕС.

Снимка: БТА

Александър Джартов заяви, че със заминаването на екипите днес, българските огнеборци в Гърция вече ще са 70. Изпратеният преди дни екип вчера реагирал на пожар сухи треви и ниска растителност. Българските огнеборци остават локализирани около Солун, където се очаква негативна прогноза заради горещото време.

Снимка: БТА

В Гърция в момента има екипи от Румъния, Словакия и Полша, а самолети за гасене са изпратили Франция и Италия, посочи Джартов. По думите му у нас остават по около 1000 пожарникари на дежурство за цялата страна.

Следващата седмица за Турция заминава помощ в подкрепа на пострадалите от земетресения. В нея са включени електрически генератори, постелъчни материали и дрехи.