"Намирам се пред вас, не за да защитавам един обикновен смъртен, какъвто съм аз, а за да защитавам величието на една малка нация в Босна и Херцеговина, която страда в продължение на 500 години", тази на сърбите в Босна, заяви Караджич. "Защитавам нашата нация и нейната кауза, която е справедлива и свещена и по този начин ще мога да защитя и себе си", допълни той във встъпителното си обръщение, посочва БГНЕС.

Обвинен, че е организирал "етническо прочистване" по време на войната в Босна, при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона бяха прогонени от домовете си, Караджич трябва да представи пред съда основните линии на своята защита. Той се защитава сам пред съда. "Никога не е имало намерение, идея, още по-малко план за експулсиране на мюсюлманите и хърватите" от територията на самопровъзгласилата се република на босненските сърби, заяви обвиняемият.
"Единственият ни план беше да спасим главите си, имуществото си и да запазим нашата територия", увери Караджич, който отказва да се признае за виновен.

За първи път обвиняемият присъства на заседание по делото срещу него за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той бойкотира първите три заседания през октомври 2009 г. с мотива, че не е имал достатъчно време, за да се подготви. Делото беше отложено с четири месеца до днес.