Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. "Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония - ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за "реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: "Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. "Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. "Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

Кучето Умка - "част от семейството"

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан "вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. "Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал "Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.

 

Материалът е публикуван ТУК>>