От управата на Талин съобщиха, че общественият транспорт ще стане безплатен от 1 януари 2013 г. и посочиха неотдавнашна анкета, която установи, че три четвърти от 416-хилядното население на града подкрепят идеята, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Талин е първата столица в Европа, която ще направи обществения транспорт безплатен", съобщи в комюнике кметът на града Едгар Сависаар и допълни, че стъпката ще превърне града във "флагман на зеленото движение в Европа".
Властите отбелязват също така, че естонската столица, която е популярна туристическа дестинация за финландци и руснаци, е оглавила движението "Европейска зелена столица", целящо да засили защитата на околната среда в столиците.

Продажбата на билети в момента покрива до 33% от разходите на обществения транспорт в Талин, уточняват властите.

Според критиците обаче решението е пилеене на държавни средства и опит на кмета Сависаар да спечели популярност за своята лявоцентристка партия "Център", която е част от опозицията в националния парламент. Днешна анкета показа, че партията е загубила позицията си на водеща лява опозиция за сметка на опонентите си от Социалдемократическата партия.
Други критици смятат, че общественият транспорт ще се превърне в подвижен подслон за бездомниците.

Естония, която има население от 1,3 милиона души, се присъедини към ЕС през 2004 г. и прие еврото през 2011 г.