Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се завърна във Вашингтон днес за първи път от напускането на Белия дом през 2021 г. и хаоса около щурма срещу Конгреса на 6 януари миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Милиардерът се готви да говори пред мозъчния тръст "Институт за политика на Америка на първо място", ръководен от негови съюзници. Според източници Тръмп ще говори за политически стратегии.

Бившият президент все по-често намеква, че може пак да се кандидатира за президент. Той твърди и, че изборите преди две години, спечелени от Джо Байдън, са били откраднати, но не привежда доказателства в подкрепа на това.

Речта си Тръмп ще произнесе няколко дни след заключенията на парламентарна комисия след серия от изслушвания, свързани с щурма на Конгреса. По време на изслушванията беше разкрито какво се е случвало зад кулисите на атаката и какви са били опитите на бившия президент да преобърне резултата от изборите, за да остане на власт. Джо Байдън също разкритикува бездействието на Тръмп на 6 януари миналата година, за да спре привържениците си да щурмуват Конгреса.

Междувременно стана известно, че бившият съветник на Тръмп по времето, когато той беше президент - Джаред Къшнър, който е и съпруг на голямата дъщеря на Тръмп - Иванка, обяви, че е имал рак на щитовидната жлеза, предаде Ройтерс. Къшнър е написал мемоари, в които споделя това. Заболяването му било диагностицирано през 2019 г.

Къшнър се подложил на операция точно преди Деня на благодарността през тази година и успял да опази в тайна от медиите заболяването си.

Самият Тръмп бил наясно с болестта на зет си, въпреки че той се опитал да я скрие и от него. Когато Къшнър го запитал по време на разговор на четири очи как е разбрал, че той е болен, Тръмп му заявил: "Аз съм президент. Аз знам всичко. Разбирам, че искаш за запазиш тези неща в тайна. И аз обичам да запазвам подобни неща само за себе си. Всичко с теб ще е наред. Не се притеснявай за нищо във връзка с работата си. Ще покрием всички твои задачи тук", е казал Тръмп на зет си, според мемоарите на Къшнър, видени от Ройтерс.

Книгата ще бъде публикувана на 23 август. В нея Къшнър разказва, че голяма част от щитовидната му жлеза е била отстранена заради заболяването. То е било открито по време на период на силно напрежение с Китай относно търговията.

Къшнър беше водещият преговарящ при нормализирането на отношенията на САЩ с няколко арабски страни през 2020 г. Сега той е начело на глобалната инвестиционна компания - "Афинити партнърс" и се е оттеглил от политиката.