Доналд Тръмп и Джо Байдън направиха дългоочакваните си първи изявления след края на изборния ден. Както се очакваше, резултатите дават възможност и на двамата кандидати за президент да обявят, че очакват победа.

"Ние водим с ГОЛЯМА преднина, но те се опитват да ОТКРАДНАТ Изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Не може да се подават гласове след затварянето на изборните Секции!", написа президентът в "Туитър", като социалната мрежа отбеляза веднага поста като потенциално заблуждаващ.

В официалното си изявление по-късно Тръмп благодари на американците за огромната подкрепа и възнегодува, че "една тъжна група от хора се опитва да отнеме спечеленото от тях".

Тръмп заяви, че са готови за голямо празненство. "Печелим навсякъде. Резултатите са феноменални!", каза той.

Президентът беше категоричен, че е получил рекордна подкрепа, довела до спечелване на важните Флорида, Охайо, Тексас, Джорджия, Северна Каролина. "В Аризона също е твърде възможно да спечелим. Печелим Пенсилвания с много голяма преднина", каза още той.

Като победител се изказа и претендентът за поста - кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън. След края на изборния ден той изрази увереност в спечелването на изборите. Байдън обаче предупреди, че "ще отнеме известно време до обявяването на резултатите" и призова симпатизантите си да бъдат търпеливи и да не губят вяра.

"Смятаме, че сме на път да спечелим тези избори", каза Байдън в реч в своя щат Делауер малко след полунощ.

"Уверени сме за Аризона", каза 77-годишният политик, застанал до съпругата си Джил. "Ще спечелим Пенсилвания", добави Байдън.

Как премина хронологично изборния ден в САЩ - вижте ТУК >>