Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп ще бъде подкрепен от 53% от републиканците, ако следващите първични избори за кандидат за президент на републиканската партия се проведат днес. Това показват резултати от анкета, проведена от Politico и Morning Consult, предаде БНР.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс изостава зад Тръмп на второ място, но с едва 12% от гласовете, докато Доналд Тръмп-младши и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли биха получили подкрепа на по 6% от републиканците.

Междувременно 4% от гласоподавателите на Републиканската партия заявиха, че ще подкрепят сенаторите Мит Ромни или Тед Круз.

Всички останали кандидати са получили в анкетата 2 или по-малко процента.

След като Доналд Тръмп беше оправдан в процеса за импийчмънт по обвиненията, че на 6 януари 2021 г. е подбудил тълпа от свои поддръжници към нападение над Капитолия, той отново може да се кандидатира за президент на САЩ. Ако гласуването в Сената беше успешно за демократите, той щеше да е лишен от възможност да се кандидатира отново. За това обаче бяха нужни още 10 гласа от средите на републиканците, а такива не бяха събрани.

Междувременно конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, като онази, формирана след атентатите на 11 септември 2001 г., за да разследва смъртоносния щурм на Капитоли. Председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси съобщи това в писмо до своите съпартийци.

Пелоси пише, че комисията ще "разследва и докладва за фактите и причините за вътрешната терористична атака на 6 януари 2021 г. срещу комплекса на Капитолия и във връзка с вмешателството в мирното предаване на властта". Освен това Камарата на представителите ще осигури допълнителна средства за повишаване на сигурността на Конгреса.