Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че времето и мястото за срещата му с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун са вече определени и ще бъдат обявени много скоро, предава Reuters, цитиран от "Фокус".

"Ще имаме много важни преговори със Северна Корея . Ще видите много хубави неща", заяви Тръмп. По-рано от Белия дом заявиха, че срещата ще се проведе този месец, стига Северна Корея да направи някои отстъпки по ядрената си програма и по други сфери на сблъсък със САЩ.

Правителството на САЩ в момента проверява данните, че трима американски граждани, арестувани преди години в Северна Корея скоро са били преместени от трудов лагер в хотел край Пхенян и е напълно възможно те да бъдат освободени преди срещата на високо равнище. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че намаляването на броя американски войници в Южна Корея "не е обсъждано" преди преговорите с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пише The Hill.

"Това със сигурност не е обсъждано в момента", заяви Тръмп на журналистически въпрос дали появилите се наскоро данни, че Вашингтон обсъжда изтегляне от Корейския полуостров. "Не сме били питани да намаляваме своето военно присъствие", допълни той, но уточни, че в бъдеще това е възможно, предвид цената на поддържането на тези сили.

"Това би спестило пари. Имаме 28 хил. войници там. Но не сме обсъждали въпроса", допълни той. В момента Южна Корея и САЩ делят поравно разходите за военната поддръжка на американския контингент на Корейския полуостров, възлизащи на общо около 1,6 милиарда долара.