Президентът на САЩ Доналд Тръмп участва в церемонията по запалването на светлините на коледната елха на поляната пред Белия дом - традиция, която датира от 96 години, предаде ДПА.

"Това е време от годината да се веселим с нашето семейство и приятели, да проявяваме благотворителност и добра воля в ангажимента ни в цялата страна и всички наши общности, и да благодарим за цялата благодат в живота ни", каза Тръмп под аплодисментите на присъстващите.

Снимка: AP/БТА

Президентът на САЩ, който по принцип е известен със своята груба и понякога всяваща разделение реторика, този път отправи послание за единство при запалването на елхата.

"Ние сме едно американско семейство. Ние се нараняваме заедно, изцеряваме се заедно и винаги преодоляваме трудностите заедно", увери Тръмп. Той благодари специално на хората, които първи се отзовават при природни бедствия и инциденти, както и на американските военни.

На церемонията американският министър на вътрешните работи Райън Зинки представи президента като "човека, който върна Коледа". Зинки не обясни какво е имал предвид.

Сълзи бяха забелязани в очите на Мелания Тръмп

Снимка: AP/БТА

Тръмп има силна подкрепа сред християните евангелисти, отбелязва ДПА.

Снимка: AP/БТА

Музикалната програма по време на церемонията включваше изпълнения от няколко певци християни и от оркестъра на американската армия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел получи коледната си елха, предаде ДПА. 11-метровото дърво бе докарано в столицата Берлин от съседната провинция Бранденбург и бе поставено пред канцлерството вчера.

Снимка: AP/БТА

Ден по-рано пред близката сграда на Райхстага, германския парламент, бе издигнат 24-метров смърч. Той бе докаран от долина край град Алтенау, в провинция Долна Саксония.

През идните се очаква със свои коледни дървета да се сдобият и други знакови места в германската столица като Бранденбургската врата.