"Тайният сговор не е престъпление", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той казал това в деня, когато в Съединените щати започва първото дело, произтекло от разследването за руска намеса в американските избори през 2016 г.

"Тайният сговор не е престъпление, но това няма значение, тъй като Сговор Не е имало (като изключим Мошеничката Хилари и Демократите)!", написа в Туитър президентът на САЩ.

Очаква се процесът по обвинения в данъчна и банкова измама срещу бившия ръководител на предизборната кампания на Тръмп, Пол Манафорт, да започне днес в щата Вирджиния.

Това е първото дело, заведено в резултат на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър дали висши сътрудници от кампанията на Тръмп са работили с Москва, за да се повлияе на изхода от президентските избори през 2016 г.

Същевременно американският президент разкритикува милиардерите индустриалци братята Чарлз и Дейвид Кох, като ги нарече "глобалисти" и "посмешище в кръговете на истинските републиканци", и каза, че не се нуждае от парите и подкрепата им, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Коментарът му бе предизвикан от съобщението, че политическата мрежа, изградена от братята Кох няма да подпомогне предизборната кампания за Сената на републиканския кандидат в Северна Дакота.

Според съобщения в медиите дарителската мрежа на братята Кох е решила да се дистанцира от Тръмп и Републиканската партия на събранието в Колорадо през уикенда, където възникна безпокойство, че търговската му политика може да предизвика рецесия.

Мрежата на братята Кох предупреди, че Републиканската партия не прави достатъчно за ограничаване на правителствените разходи. Те не подкрепиха Тръмп и на изборите през 2016 г.

"Глобалистите братя Кох, които станаха за посмешище в кръговете на истинските републиканци, са срещу здравите граници и силната търговия. Никога не съм търсил подкрепата им, защото нямам нужда от техните пари или лоши идеи", отбеляза в туит Тръмп и добавя: "Аз съм за Америка на първо място и за американския работник, който да не е ничия марионетка. Две симпатични момчета, но с лоши идеи. Тяхната мрежа е силно прехвалена, аз ги побеждавам всеки път