Срещата между американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, която бе насрочена за 12 юни в Сингапур се отменя.

Това съобщиха от Белия дом, като се позоваха на писмо на Тръмп до Ким. В него американският президент посочва като причина за решението си "откритата враждебност на Северна Корея, демонстрирана в последните изявления на Ким Чен-ун".

"Вие пак говорите за ядрения си потенциал, но нашия е доста по-мощен и дано Бог да не даде да го използваме", пише още президентът.

Все пак Тръмп съобщава, че е готов да проведе такава среща в бъдеще, но не е уточнил кога.

Около разговорите на Тръмп и Ким Чен-ун се появиха неясноти преди около седмица. Първо севернокорейският вожд обяви ,че няма да приеме никакви предварителни условия, после и американският президент се застрахова, че среща може и да няма.

Появиха се и твърдения, че Ким се страхува от преврат в страната си ,докато е в Сингапур. Според други неофициални източници, той е поискал гаранции от американците, че срещу него няма да бъде извършен атентат и получи уверения, че всички предпазни мерки ще бъдат взети.

Днес Северна Корея официално обяви ,че е разрушила единствения си ядрен полигон и то в присъствието на чуждестранни журналисти. Но явно отлагането на срещата е сигнал за проблеми в отношенията на САЩ и Северна Корея, макар че причината за това решение на Тръмп, посочена в писмото му е основателна.