Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в щата Ню Хемпшър, като по този начин може да оглави надпреварата за номинацията на Републиканската партия, предаде Асошиейтед прес.

При преброени над 60 процента от бюлетините, подадени на първичния вот на Републиканската партия, Тръмп получава 54 процента, а опонентката му Ники Хейли - 44 процента.

Бившият американски президент постигна убедителна победа и на партийните събрания в щата Айова на 15 януари, с които се откри цикълът на надпреварата за спечелване на републиканската номинация за президентските избори. С новата негова победа - тази в Ню Хемпшър, се очертава повторение на двубоя от 2020 г. между Тръмп и Джо Байдън на президентските избори през идния ноември.

Резултатът в Ню Хемпшър е неуспех за бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която завърши на второ място, въпреки че инвестира значително време и финансови средства в щата, известен с независимия си характер, предаде БТА.

Тя е последният значим претендент за номинацията на Републиканска партия за президентските избори, след като губернаторът на щата Флорида Рон Десантис прекрати кандидатпрезидентската си кампания през уикенда, което ѝ позволи да води своята кампания като единствената алтернатива на Тръмп.

Съюзниците на Тръмп засилиха натиска върху Хейли да се откаже от надпреварата още преди затварянето на избирателните секции, но Хейли обеща да продължи кампанията си и след обявяването на резултатите. В речта си пред своите поддръжници тя засили критиките си към бившия президент, като постави под въпрос неговата умствена проницателност и представи себе си като кандидат на обединението, който ще доведе до смяна на поколенията.

"Тази надпревара далеч не е свършила. Остават още десетки щати", каза Хейли, докато някои от присъстващите повтаряха: "Не е свършила!"

В същото време Тръмп вече може да се похвали, че е първият кандидат за президент на Републиканската партия, който печели първичните избори в Айова и Ню Хемпшър, откакто през 1976 г. двата щата застанаха начело на изборния календар, силен признак за това колко бързо републиканците се обединиха около него, за да го направят свой кандидат за трети пореден път.

Тръмп постигна особено високи резултати в най-консервативните райони на щата, докато Хейли спечели в по-либералните.

Единствените райони, в които Хейли води пред Тръмп според предварителните резултати, са населени места, чиито жители са с демократични възгледи като столицата на щата град Конкорд, а също градовете Кийн и Портсмът.

С лесните си победи в тези два първи щата, където се провеждат първични избори, Тръмп демонстрира способност да обедини фракциите на голямата стара Републиканска партия твърдо зад себе си.

Около половината от гласоподавателите републиканци на първичните избори в щата Ню Хемпшър обаче заявиха, че са много или донякъде загрижени, че Тръмп е твърде краен, за да успее да спечели общите избори, сочи социологическо проучване на електората в щата на "АП Воуткаст", поръчано от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че само около една трета от тях казват същото за Хейли.