Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа вчера указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Не харесвах да виждам как биват разделяни семейства", каза Тръмп на церемонията по подписването на нормативния акт. В същото време той подчерта, че здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет за него.

Франс прес определя указа на Тръмп като зрелищен обрат, който слага край на една практика, струвала многобройни критики на администрацията на президента на САЩ.

Малко по-рано източник от правителството каза, че Тръмп ще подпише нормативния акт още днес (вчера). Той обясни, че указът ще даде на семейства нелегални имигранти с деца предимство при разглеждане на техните случаи. Нормативният акт обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.

По-рано президентът на САЩ каза, че скоро ще подпише "нещо" с цел спиране на разделянето на деца мигранти от техните родители, с които са влезли незаконно в страната. Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати, каза Тръмп пред репортери в Белия дом.

Междувременно се разбра, че на деца на имигранти рутинно и принудително се дават редица психотропни вещества във финансирани от правителството на САЩ центрове за прием на малолетни и непълнолетни. Тези вещества им се давали "за потискане на травмата им, че са задържани, а в някои случаи и отделени от родителите си". Това се казва в подадена в съда жалба на правозащитна организация, предаде Ройтерс.

Деца, които са държани в обекти като Центърът "Шилох" в Тексас почти сигурно ще получават такива вещества, независимо от състоянието им и без съгласие от родителите им, се казва в жалбата, подадена от Центъра за човешки права и конституционно право в Лос Анджелис.

Центърът "Шилох" е специализиран в услуги за малолетни и непълнолетни с поведенчески и емоционални проблеми.

Някои деца и юноши в центъра съобщават, че им се дават до девет различни хапчета сутрин и шест вечер и че ако откажат да ги вземат им се казва, че ще останат задържани. Някои свидетелстват, че когато отказвали да вземат лекарствата, били обездвижвани и им се биели инжекции, се посочва в жалбата.

Вземането на различни психотропни вещества едновременно може сериозно да навреди на детското здраве, се казва в жалбата. В нея се подчертава необходимостта от надзор, за да се избегне използването на тези лекарства като "химически усмирителни ризи" вместо за лечение на истински душевни заболявания.