Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес даде положителна оценка на факта, че световните цени на петрола продължават да се понижават и си приписа заслугата за това. Той обърна внимание и на понижението на инфлацията в САЩ в акаунта си в Туитър, съобщава БТА.

"Колко хубаво е, че цените на петрола спадат (кажете благодаря на президента Т)", имайки предвид себе си.

"Добавете към другите добри икономически новини значителния спад на данъците. Освен това равнището на инфлацията се понижава (обърнете внимание, УФР)". Последното напътствие е част от редовните критики, които президентът на САЩ отправя към политиката на централната банка - Управлението за федерален резерв - редовно да вдига водещата лихва, което, както твърди Тръмп, влияе пагубно на икономическия растеж на страната.

На 23 ноември стойността на петрола сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, при търговията в Лондон спадна с 4,2 на сто до 59,8 долара за барел, минавайки за първи път под символичния праг от 60 долара от 27 октомври 2017 година, припомня ТАСС.

По-рано американските власти въведоха санкции срещу износа на ирански петрол, но разрешиха на осем страни, сред които Индия и Китай, да купуват черно злато от Техеран за срок от 180 дни. Тръмп отправи благодарност към Саудитска Арабия за ниските цени на петрола и призова страната да направи още стъпки в тази посока.