Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно да се срещне с руския си колега Владимир Путин след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, вероятно в Хелзинки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп заяви пред репортери, че с Путин ще обсъдят войната в Сирия и обстановката в Украйна. 

Най-вероятно срещата ще е на 13-и и 14 юли. Няма да е на 15 юли, защото тогава е закриването на Мондиала, на което Путин ще присъства.

По-рано днес съветникът в Кремъл Юрий Ушаков каза, че срещата ще се проведе в "трета страна", но и неутрална, каквото е и условието на Русия.

Президентът Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на предстоящата си среща с Владимир Путин, каза в Москва съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Болтън, който по-рано днес се срещна с руския президент, заяви на пресконференция в Москва, че няма "нищо необичайно" в една среща между Тръмп и Путин и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според Болтън подготвяната среща ще се състои въпреки критиките на политици в САЩ, като тя не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия, каквито обвинения има.

Прекият контакт между двата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта Болтън, като изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между двамата. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати. Според Болтън обаче двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения.

Срещата на върха САЩ-Русия ще бъде предшествана от среща на външните министри на двете държави, каза Болтън.

Съветникът на Тръмп изказа предположение, че на подготвяната среща на върха ще бъде обсъждан Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и други споразумения за ограничаване на въоръженията. На пресконференцията Джон Болтън предположи още, че Северна Корея ще предприеме бързи стъпки към ядреното си разоръжаване.

По думите му позицията на САЩ е за запазване на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и е против анексирането на Крим към Русия.

Ройтерс припомни, че през март т.г. Тръмп поздрави по телефона Путин за убедителната му победа на президентските избори и му каза, че двамата ще се срещнат скоро. Оттогава напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва се влошиха още повече заради войната в Сирия и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, довело до мащабно изгонване на дипломати от двете страни. САЩ и Русия са в конфликт и заради руската намеса в Украйна и в президентските избори в САЩ през 2016 г., което руската страна отрича.