Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната пресконференция по повод годишнината от бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ, пише The Hill.

Бившият дъжавен глава възнамеряваше да използва пресконференцията в четвъртък в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, като контраплатформа на планирана молитвена служба в Капитолия за отбелязване на събитията от 6 януари, цитира изданието "Фокус".

В изявление Тръмп обвини за отмяната избирателната комисия на Камарата на представителите, натоварена с разследването на бунта от 6 януари. Той каза, че

вместо това ще засегне много от темите, които е планирал да обсъди на пресконференцията, по време на митинг в Аризона, насрочен за 15 януари.

"В светлината на пълната пристрастност и нечестност на неизбрания Комитет за 6 януари на демократите, двама неуспешни републиканци и медиите за фалшиви новини, отменям пресконференцията на 6 януари в Мар-а-Лаго в четвъртък и вместо това ще обсъдя много от тези важни теми на моя митинг в събота, 15 януари, в Аризона - ще бъде голяма тълпа!" - заяви Тръмп.

Очакваше се Тръмп да използва пресконференцията в четвъртък, за да повтори твърдението си, че президентските избори през 2020 г. са му откраднати чрез

огромна изборна измама и да критикува комисията на Камарата на представителите, разследваща събитията от 6 януари, когато тълпа от поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ като депутати се срещнаха, за да удостоверят изборната победа на президента Байдън.

Очакваше се изказванията му да послужат като канал за представяне на опозиция на тържествена молитвена служба във Вашингтон, която ще отбележи най-тежката атака срещу Капитолия на САЩ от векове.