Доналд Тръмп се яви в затвора на окръг Фултън в Атланта, спази формалната полицейска процедура, направиха му снимка, след което си тръгна и пое към летище "Хартсфийлд-Джаксън", където го чакаше частният му самолет, за да го върне обратно до дома му в голф клуба в Бедминстър в щата Ню Джърси.

Така бившият президент спази формалната процедура да се предаде в затвора, след като му бяха повдигнати повече от десетина обвинения в тежки престъпления по голямото съдебно дело, водено заради опити през 2020 г. за подмяна на резултатите от изборите в щата Джорджия, предадоха Ройтерс и БТА.

Тръмп, затворник № P01135809 според регистъра на затвора на окръг Фултън, прекара около 20 минути в сградата, където властите бяха заявили, че трябва да му направят снимка, след като той се предаде. Това му бе за първи път, тъй като бившият президент на САЩ не трябваше да прави снимка при първоначалното си явяване по три други наказателни дела.

Преди да се качи на самолета на летището в Атланта Тръмп повтори пред журналисти предишните си твърдения, че прокуратурата, наред с прокурорите по другите обвинения срещу него, са политически мотивирани.

Снимка: БТА

Още снимки вижте тук >>

"Това, което се случи тук, е пародия на правосъдие", заяви той.

"Не съм направил нищо нередно и всички го знаят", каза Тръмп и добави, че "това е много тъжен ден за Америка".

"Това е намеса в изборите", подчерта бившият американски президент.

При пристигането му в затвора пред сградата чакаха десетки негови поддръжници, които издигаха лозунги в подкрепа на Тръмп и американски национални знамена. Сред тях бе и конгресменката републиканка от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, една от най-изявените му поддръжнички в Конгреса на САЩ.

Шерифската служба на окръг Фултън в Атланта разпространи снимката му, предаде Ройтерс, като допълва, че на нея той е облечен в син костюм и червена вратовръзка, с намръщена физиономия. Агенцията допълва, че снимката със сигурност ще бъде масово разпространявана както от противниците на Тръмп, така и от неговите поддръжници.

Снимка: БТА

"Искаме да я сложим на тениски. Ще се разпространи в целия свят. Ще бъде по-популярна от образа на Мона Лиза", каза 30-годишната Лора Лумър, бивш кандидат за конгресмен от Републиканската партия, която заедно с други поддръжници на Тръмп още от сутринта го чакаше пред затвора.

Снимка: БТА

Ройтерс отбелязва, че 77-годишният Тръмп вече е навлязъл в неизследвана територия като първият бивш президент на САЩ, срещу когото са били повдигнати наказателни обвинения, макар и четирите дела, заведени срещу него, да не са навредили на позицията му на фаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия, за да се изправи на изборите през ноември 2024 г. срещу сегашния президент демократ Джо Байдън.

Снимка: БТА

Бизнесменът и превърнал се в политик звезда от риалити шоу ще се присъедини към редиците на гангстера Ал Капоне, певеца Франк Синатра и други американски знаменитости от висок ранг, които са позирали за снимки в затвора, коментира Ройтерс.

Снимка: БТА