Доналд Тръмп е поискал извънредна среща на лидерите на страните от НАТО по-рано днес, съобщи "Ройтерс". Тя се е провела при закрити врата и на нея са присъствали само представители на членуващите в Алианса, без поканените Грузия и Украйна.

Кореспондентът на The Times написа в Туитър, че президентът на САЩ е бил крайно рязък към съюзниците си и е заявил, че "САЩ ще правят всичко с отчитане на собствените си интереси", ако до януари 2019 година най-големите европейски държави - Германия, Франция и Италия, не повишат разходите си за отбрана до 2% от БВП.

Източник, присъствал на срещата, твърди, че Тръмп се е обърнал директно към Ангела Меркел с думите: "Ангела, вие трябва да направите нещо по този въпрос".

Освен към Меркел американският президент е отправил критики специално към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел за това, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от брутния вътрешен продукт на своята страна.

Всичко е добре, когато свърши добре

Веднага след срещата Тръмп даде пресконференция. На нея той, видимо доволен, обяви, че е получил обещания от всички страни в Алианса да повишат разходите си за отбрана до "невиждани досега размери".

"Постигнахме съществен прогрес. Всички участници в срещата се съгласихме да увеличим разходите за отбрана до нива, които преди бяха немислими", каза американският президент.

Той посочи, че този процес и в момента върви и даде като доказателство факта, че за последната година военните разходи на страните от НАТО са били увеличени с 33 милиарда долара.

Засега само 5 от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от 2 процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп.

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, каза президентът. По неговите думи "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".

Тръмп потвърди, че САЩ не са имали никакво намерение да напускат НАТО, а са "твърдо привързани към него".

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави президентът.

Доналд Тръмп все пак изтъкна, че основната му задача е по света да има мир. Разполагаме с най-доброто въоръжение, но мечтаем никога да не се налага да го използваме, каза той на пресконференцията.

Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода ("Северен поток"). Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента, поясни Тръмп.

Американският президент отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.

Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре, заключи Тръмп.